Hvilke konsekvenser har det for forebyggelsen af seksuelle overgreb mod børn, at vi ikke at forstå dem, der krænker? Vi advarer mod børnelokkere og pædofile – men er det i virkeligheden dem, vi skal skærme børnene mest for? Ikke hvis man spørger sygeplejerske og master i sexologi Maria Pedersen. 

Nyheden om, at den tidligere politiker Henrik Sass Larsen var blevet sigtet for at være i besiddelse af overgrebsmateriale mod børn fik internettet til at eksplodere. Der opstod der en intens offentlig debat om, hvordan samfundet bør forholde sig til personer med pædofile tanker og hvordan vi anvender sproget i disse sammenhænge.

Red Barnet har bl.a. været ude og kritisere medierne for at omtale det materiale, Henrik Sass Larsen var i besiddelse af som “børneporno”, og efterfølgende har ordet “overgrebsmateriale” erstattet det på samtlige medier.

På de sociale medier kunne man støde på opslag med ret detaljerede forslag til, hvad man burde gøre med Sass Larsen og “alle andre pædofile” og sagen affødte også et nyt borgerforslag om forlænget straf

Det fik sygeplejerske og master i sexologi Maria Pedersen til tasterne. For når vi taler om dem, der begår sådanne handlinger – dem der krænker børn – er det ifølge hende vigtigt at insistere på nuancerne for at forebygge seksuelle overgreb mod børn.

Men hvorfor? Det kan du blive klogere på i dette indlæg, der er skrevet på baggrund af episoden “Er alle med pædofile tanker pædofile?“ med Maria i Forbandet Barndom.

LYT PÅ TIL EPISODE PÅ:

Spotify // Podimo // Apple

Opslag gik viralt

Med rystende hænder trykkede hun på knappen “slå op” efter at have skrevet et opslag med hendes viden inden for feltet. Maria arbejder med menneskers seksualitet, også med dem, hvis seksuelle orientering, vi kollektivt fordømmer og i indlægget kom hun med fakta omkring dem, der krænker.

Flere af oplysningerne kom bag på mig, og jeg rakte hurtigt ud for at høre, om Maria ville være med i en episode. 

Hendes indlæg gik hurtigt viralt og har i skrivende stund over 2.000 likes. Klik på billedet for at læse det.

Hvor mange er pædofile?

I den danske befolkningsundersøgelse Projekt SEXUS (2019) fandt man, at 3 % af de mandlige og 0,3 % af de kvindelige respondenter har svaret “ja” til at have haft fantasier om at have sex med en person under 15 år indenfor det seneste år, mens 0,3 % af mænd har svaret, at de rent faktisk havde prøvet det.

Kigger vi udelukkende på pædofile tanker, skønnes det at være ca. 1 % af mænd, og meget lavere hos kvinder.

TIP TIL VIDERE LÆSNING: Bogen “360 grader rundt om seksuelle overgreb”

Er pædofile dem, vi skal passe mest på?

I Maria Pedersens indlæg på Linkedin fortæller hun, hvor størstedelen af krænkelser mod børn sker og hvem der står bag dem – og måske overraskende er der ikke nødvendigvis tale om en pædofil.

For selvom vi advarer børn mod børnelokkere, sker de fleste overgreb i nære relationer, og halvdelen af dem, der er dømt i overgrebssager mod børn, er ikke pædofile.

Stigmatisering kan hindre forebyggelse

Derudover viser undersøgelser at 78 % af dem, der opfylder de diagnostistiske kriterier for en pædofilidiagnose aldrig handler på impulserne og samtidig er de bevidste om, hvor forkerte disse pædofile tanker er. 

Men hvis vi generaliserer og stigmatiserer alle med pædofile tanker som værende farlige, kan det have store konsekvenser, fortæller Maria og fortsætter at sådan en tilgang kan forhindre dem, der ønsker at søge hjælp, i at gøre det, som er afgørende for at reducere risikoen for at begå seksuelle overgreb mod børn.

2 typer af mennesker med pædofile tanker

I epiosoden fortæller Maria Pedersen at man der findes to forskellige typer af dem, der opfylder kriterierne for pædofili nemlig: ego syntone og ego dystone pædofile

Begreberne ego-synton og ego-dyston bruges inden for psykologi og psykiatri til at beskrive, hvordan en person oplever sine egne tanker, følelser eller adfærd i forhold til sin identitet og selvopfattelse.

Når Maria Pedersen i podcasten taler om ego-syntone og ego-dystone pædofile, refererer hun til, hvordan personer med seksuelle tanker om børn forholder sig til disse tanker.

 Ego-dyston pædofil:
  • Definition: En person, der har seksuelle tiltrækninger til børn, men som oplever disse impulser som uønskede, forkerte eller i strid med egne værdier og moral.
  • Oplevelse: Personen føler skam, skyld, angst eller ubehag ved sine impulser. De ønsker typisk ikke at handle på dem og kan søge hjælp eller støtte for at håndtere dem.
  • Eksempel: En mand, der erkender, at han er tiltrukket af børn, men som er dybt forfærdet over det og søger behandling, fordi han ikke ønsker at skade nogen eller være den person, han føler, det gør ham til.
Ego-synton pædofil:
  • Definition: En person, der har seksuelle tiltrækninger til børn og ikke ser disse impulser som forkerte eller i konflikt med sin egen moral og identitet.
  • Oplevelse: Personen oplever tiltrækningen som en naturlig eller acceptabel del af sig selv og har ikke nødvendigvis et ønske om at ændre den.
  • Eksempel: En person, der mener, at seksuelle forhold med børn er acceptable eller naturlige, og som ikke ser noget moralsk forkert i sine impulser – dette kan være forbundet med benægtelse, retfærdiggørelse eller decideret afvigende overbevisninger.
henrik sass larsen pædofil ego-dyston ego-synton

Udover de pædofile, fortæller Maria også om andre med pædofile tanker og deres bevæggrunde for at krænke børn. Helt konkret taler hun om tre “typer”:

1. Pædofile med seksuel præference for børn: Disse individer har en vedvarende seksuel tiltrækning til præpubertære børn. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle med denne præference begår overgreb. Mange søger hjælp for at håndtere deres følelser og undgå at skade børn .

2. Situationsbetingede krænkere eller lejlighedskrænkere: Disse personer har ikke en fast seksuel præference for børn, men begår overgreb under specifikke omstændigheder, såsom stress eller utilfredsstillende voksenrelationer.

3. Krænkere drevet af magt og kontrol: For nogle er overgrebet ikke seksuelt motiveret, men handler om at udøve magt, kontrol eller udtrykke vrede. Psykologen Nicholas Groth har påpeget, at drivkraften bag mange seksuelle overgreb er vrede og afmagt snarere end seksuel lyst .

TIP TIL VIDERE LÆSNING: Intimitet og seksualitet efter seksuelle overgreb i barndommen – hvor du kan læse personlige beretninger med forskellige krænkere i kapitel 3

Hvorfor er det vigtigt at skelne?

Det er afgørende at forstå forskellene mellem forskellige typer af pædofile og seksuelle krænkere for effektivt at forebygge overgreb mod børn. Denne viden muliggør målrettede forebyggelsesstrategier og tidlig intervention. Og dem, der kan diagnosticeres som pædofile er ikke de eneste, der krænker børn.

Derfor håber Maria og jeg, at du vil lytte til episoden og blive klogere på dem, der begår overgreb mod børn, og ellers får du nedenunder tre grunde, der kan være en hjælp til forebyggelse af seksuelle overgreb mod børn:

3 gode grunde til at have viden om dem, der krænker

• Målrettet intervention: Ved at identificere typen af krænker kan fagfolk tilbyde passende støtte og behandling. For eksempel kan personer med pædofile tilbøjeligheder få hjælp til at håndtere deres impulser, mens situationsbetingede krænkere kan have gavn af terapi, der adresserer underliggende problemer.

• Forebyggende undervisning: Forståelse af forskellige krænkertyper kan informere undervisningsprogrammer, der lærer børn at genkende og rapportere upassende adfærd, hvilket er essentielt for tidlig opdagelse og forebyggelse .

• Styrkelse af beredskab: Kommuner og institutioner kan udvikle mere effektive beredskabsplaner ved at forstå de forskellige motivationsfaktorer bag overgreb, hvilket kan føre til hurtigere og mere passende reaktioner .

Du kan høre mere om, hvorfor nogle begår seksuelle overgreb mod børn og mere om pædofili i episoden “” med Maria Pedersen, der hvor du plejer at lytte til podcast eller trykke herunder for at komme til episoden på de forskellige platforme

LYT TIL EPISODEN ALLEREDE I DAG

Spotify // Podimo // Apple


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *